HOVEDRETTERMELLEMøSTEN

Rød linsesuppe

af Jesper
Jeg har altid gået og haft en drengedrøm om at åbne en rigtig mande-pub, med fodbold på storskærm, god fadøl, et ordentlig møgdyr af en burger - og så denne linsesuppe på menukortet! Det er en af de supper jeg for mange år siden forsøgte mig med, som gjorde at jeg som mand gad at spise andet end bare klar hønsekødssuppe med kød- og melboller. Den har en masse dybe smagsindtryk og en god portion umami, så suppen virker meget fyldig og (næsten) kødfuld. Med andre ord er det en rigtig mandesuppe!

Server den for gutterne i tipsklubben med et ordentlig skud chili i, eller for din mand der skal lære at spise noget god mættende suppe. Du kan også hælde den på en termokande, og tage den med på en kold fisketur.

Opskriften her bruger jeg som basisopskrift. Men jeg eksperimenterer gerne lidt hvis jeg f.eks. har en røget tabasco stående, eller en knivspids røget paprika - hvis man vil have mere røgsmag end det baconen giver. Og husk for guds skyld et ordentligt gedigent lækkert brød til. Skal der lidt knas på toppen, så er en håndfuld saltristede solsikkekerner også rigtig lækkert.

Opskrift på Rød linsesuppe

Varm og fyldig suppe til en kold efterårsdag

RET Hovedret
KØKKEN Mellemøsten
FORBEREDELSE 10 minutter
MADLAVNING 30 minutter
SAMLET TID 40 min.
UDSTYR Stavblender/blender
SERVERINGER 4 portioner
KALORIER Ca. 1200 kcal
FORFATTER

Ingredienser

  • 250 gram røde linser
  • 150 gram bacon
  • 2 store løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2-3 stængler bladselleri
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 liter hønsebouillon
  • 3 tsk. spidskommen
  • 3 tsk. tørret koriander
  • 2 deciliter hvidvin

Fremgangsmåde

  1. Skyl linserne: Find en passende sigte. Hæld de tørrede linser i sigten, og skyl dem godt under den kolde hane. Vandet der siver fra linserne skal være helt klart.

  2. Brun bacon sammen med løg, hvidløg og bladselleri: Steg baconen ved middel varme, indtil den har smidt det meste af fedtet. Hak løg, hvidløg og bladselleri groft, og smid det i gryden og lad det svitse let af i baconfedtet. Pas på ikke at brænde hvidløg og løg på, det skal kun have lov at simre ved svag/middel varme.

  3. Steg nu linser og krydderier med i gryden: Hvis din bacon ikke har smidt nok fedt af sig kan du spæde til med en sjat olivenolie. Linserne skal steges god af så de får "stegeskorpe", ligesom man ville gøre med risottoris. Det er også nu du kommer lidt chili i retten, hvis det skal være en spicy vintersuppe!

  4. Hæld hvidvin ved, og lad alkoholen dampe af et par minutter: Hvidvinen skal have lov at dampe godt af, under omrøring så alle de gode ting i gryden får kogt lidt vinsmag ind.

  5. Tilsæt bouillon og hakkede tomater: Rør godt rundt i hele gryden, læg låg på, og lad retten simre ved svag varme i 15-20 minutter indtil linserne er kogt møre. Smag på et par linser med en gaffel.

  6. Blend hele molevitten til en ensartet masse: Hæld indholdet af gryden over på din blender (pas på, det er skoldhedt!) - eller endnu bedre, fat din stavblender - og blend godt igennem indtil suppen er helt homogen.

  7. Server med en god klat økologisk creme fraiche på toppen: Eller smæk en skål creme fraiche på bordet, så folk selv kan komme på efter behag.